tisdag 22 november 2011

Vintermode på 1800-talet

Det är fantastiskt att se hur modet förändrades under 1800-talet. Vilken skillnad det är på det tidiga seklets kläder jämfört med det mode som tog oss in i 1900-talet. Speciellt intressant är det att studera vinterdräkterna. Det är fascinerande att se hur de lyckades med ytterkläderna som så tydligt följer formen på de undre plaggen.  Huruvida de var ändamålsenliga och faktiskt värmde sin bärarinna är dock en gåta.

1810-tal

1820-tal

1830-tal

1840-tal

1850-tal

1860-tal

1870-tal

1880-tal

1890-tal

1890-tal

torsdag 3 november 2011

Five o'clock tea






Five o’clock tea låter som en härlig tradition från en svunnen tid. Det är inte lätt att hitta ställen i Sverige där man serverar traditionell Five o’clock tea. Om man däremot förflyttar sig till London finns det fortfarande flertalet fina ställen där man kan njuta av sitt te om eftermiddagen i en avslappnande och vacker miljö.



Att britterna sedan länge har varit storförbrukare av te är vida känt och att teerna kom från Orienten vet vi också. Men hur uppkom traditionen med just Five o’clock tea? Legenden påstår att den var Hertiginnan Anna av Bedford som på 1840-talet introducerade denna eftermiddagsvana. 


Hertiginnan Anna av Bedford


Det var inte ovanligt att middagen serverades så sent som klockan nio, ibland ännu senare, och då förstår man att många behövde ett litet mellanmål, inklusive Hertiginnan. Det påstås att hon beställde upp i hemlighet till sitt rum sitt te jämte en blygsam måltid bestående av bröd med smör, tårtor och biskvier. När hemligheten så småningom läckte ut var det många som tyckte det var en alldeles förträfflig idé och snart var begreppet Five o’clock tea en vida spridd sed.

Engelsk teservis från 1840-talet


tisdag 1 november 2011

Vintermode då Jane Austen var ung

Har du någonsin undrat över hur 17 männen, men framförallt kvinnorna höll sig varma om vintrarna under Jane Austens tid? Det har jag. Vi vet att inte under någon annan period var kvinnorna så lättklädda som då, i kreationer sydda av företrädesvis tunnaste bomull; textilen på modet. Napoleon hade trängt in i Egypten och upptäckt detta sköna "nya" material och introducerat det i Frankrike. I "den nya världen" dvs Nordamerika hade man också börjat med en avsevärd produktion av bomull. Det gjorde att den amerikanska kvinnan kunde även hon ekipera sig enligt sista modet från Paris.

Sandaler var skodonet framför andra. Napoleon var mycket inspirerad av de gamla grekerna och romarna  och hans smak blev modets lag. Kvinnorna skulle se ut som grekiska och romerska gudinnor. Men hur bar de sig åt på vintern? De mest förmögna adelsdamerna behövde gissningsvis aldrig gå ut när vädret inte stödde modeidealet. Men de andra kvinnorna,? Den stora massan? De fattigaste hade antagligen väldigt torftiga skodon, gissningsvis i träskostil med en hel del halm istoppat för att någorlunda skydda de små fossingarna mot kylan. Det var därför med stor glädje jag fann den här  bilden; ett par damkängor från tidigt 1800-tal. De är inte bara funktionsdugliga och helt i stil med de rådande modet. De är dessutom smakfullt designade och skulle nästan kunna fungera än idag.


Här visas en vinterkappa från circa 1810. Formspråket är utan tvekan empiriskt. Om kappan är varmt fodrad skulle den mycket väl kunna värma sin bärarinna.
Här ser vi en kapuschongmodell, kantad med någon exotisk och säkerligen dyr päls. Vi kan säkert utgå från att hela rocken är fodrad med samma päls och därmed varm och mysig. Att ha röda plagg visade status; det var dyrt att färga textilier röda. I de empiriskt inredda miljöerna var rött, jämte grönt, och till en viss del även gult,  de stora modekulörerna.

Denna tjusiga kappa visar en snillrik design och är samtidigt i allra högsta grad i enlighet med rådande mode. Den matchande hatten är helt bedårande och ytterligare förstärker den sanna Jane Austen looken.

Den här kappan visar tecken på ett senare snitt under den empiriska eran. Man börjar nästa ana att ärmarna är på väg att hasa ner till ett par ballongärmar.
Slutligen ännu en röd rock, här kombinerad med en sjal. Kashmir sjalar var högsta mode och torde ha varit en mycket funktionsduglig accessoar för att hålla sig varm de kalla vintrarna.