torsdag 3 november 2011

Five o'clock tea






Five o’clock tea låter som en härlig tradition från en svunnen tid. Det är inte lätt att hitta ställen i Sverige där man serverar traditionell Five o’clock tea. Om man däremot förflyttar sig till London finns det fortfarande flertalet fina ställen där man kan njuta av sitt te om eftermiddagen i en avslappnande och vacker miljö.



Att britterna sedan länge har varit storförbrukare av te är vida känt och att teerna kom från Orienten vet vi också. Men hur uppkom traditionen med just Five o’clock tea? Legenden påstår att den var Hertiginnan Anna av Bedford som på 1840-talet introducerade denna eftermiddagsvana. 


Hertiginnan Anna av Bedford


Det var inte ovanligt att middagen serverades så sent som klockan nio, ibland ännu senare, och då förstår man att många behövde ett litet mellanmål, inklusive Hertiginnan. Det påstås att hon beställde upp i hemlighet till sitt rum sitt te jämte en blygsam måltid bestående av bröd med smör, tårtor och biskvier. När hemligheten så småningom läckte ut var det många som tyckte det var en alldeles förträfflig idé och snart var begreppet Five o’clock tea en vida spridd sed.

Engelsk teservis från 1840-talet


1 kommentar:

Isis sa...

Lady Hamilton i Gamla stan har ett trevligt afternoon tea. :)